BEZMĄCZNE CIASTECZKA ORZECHOWE
Składniki (na 16 - 18 sztuk):
PRZYGOTOWANIE:
W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.
2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.
Smacznego!