Przepisy Kulinarne

BEZMĄCZNE CIASTECZKA ORZECHOWE

Składniki (na 16 - 18 sztuk):

  • 225 g masła orzechowego 
  • 100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

 

W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.

2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.

Smacznego! 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl