Przepisy Kulinarne

MINI SERNICZKI Z MANGO, MARAKUJĄ I GRANATEM

 

SKŁADNIKI

 12 SZTUK
  • ok. 150 g ciasteczek oreo
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g ricotty lub mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 jajko
DEKORACJA
  • 50 g białej czekolady
  • owoce: mango, marakuja, granat, ewentualnie brzoskwinie z puszki i świeże kiwi
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.
  • Zmielony twaróg włożyć do miski, dodać ricottę lub mascarpone, cukier, budyń (w proszku) i cukier wanilinowy oraz skórkę z pomarańczy, zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • Wierzch posmarować roztopioną białą czekoladą, ułożyć obrane i pokrojone mango, dodać nasiona granatu, polać marakują i udekorować listkami mięty.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl