Przepisy Kulinarne

CIASTO CZEKOLADOWE DOROTY

SKŁADNIKI

MASA

  • ½ Puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • ½ Szklanki oleju
  • ½-¾ Szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)

MASA (OPCJONALNIE)

  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)

  • polewa czekoladowa (z ½ tabliczki czekolady i ok. 12 ml śmietanki kremówki lub 1 łyżki masła)
  • chipsy bananowe (albo orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe lub inne bakalie)

JAK ZROBIĆ

Krok 1
  Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
Krok 2
  Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
Krok 3
  Piekę przez 60 minut (keksówka) lub 30 minut (kwadratowa blaszka), do tzw. suchego patyczka.
Krok 4
  Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
Krok 5
  Wystudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i chipsami bananowymi lub bakaliami.
Ciasto czekoladowe bez mąki


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl