CIASTO CZEKOLADOWE DOROTY
Krok 1 | |
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia). | |
Krok 2 | |
Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika. | |
Krok 3 | |
Piekę przez 60 minut (keksówka) lub 30 minut (kwadratowa blaszka), do tzw. suchego patyczka. | |
Krok 4 | |
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce. | |
Krok 5 | |
Wystudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i chipsami bananowymi lub bakaliami. |